White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
relaxare vacanta concediu

Destinația perfectă pentru vacanța poate fi chiar ACASĂ!

După mai bine de un an de izolare în propriile case din cauza pandemiei, putem spune că cei ce au avut parte și de o grădină în tot acest timp au fost cu adevărat privilegiați. Chiar și așa, dacă nu ții cont de câteva principii de bază din arhitectura peisagistică când vrei să faci amenajarea grădinii, este foarte posibil să nu te bucuri de ea pe deplin. 

Așa cum amenajarea interiorului unei case ne poate influența starea de spirit și buna dispoziție, și modul în care decidem să ne amenajăm grădina ne poate face să ne simțim mai mult sau mai puțin relaxați, plictisiți sau deconectați de la grijile zilnice atunci când petrecem timp în ea.

Așadar, cum am putea sa ne simțim ca în vacanță atunci când petrecem timp cu familia sau prietenii în propria grădină? 

Astăzi ne-am gândit să-ți împărtășim câteva idei inspirate din domeniul arhitecturii peisagistice, pe care le poți pune în practică destul de ușor. Astfel vei obține o amenajare a grădinii care să te facă sa te simți într-adevăr ca într-o vacanță!  

Ce aspecte trebuie să ai în vedere atunci când îți amenajezi curtea?

Informarea și planificarea

Ca și atunci când decorezi interiorul unei case, este important să ai un plan dinainte stabilit, să știi ce stil ți se potrivește și care sunt etapele pe care le ai de parcurs. Un proiect de amenajare poate părea copleșitor dacă ne gândim să îl abordăm fără o planificare făcută în prealabil. Mai mult, probabil și costurile vor fi mai mari, întrucât este mai mare probabilitatea să faci tot felul de schimbări ”din mers”. Deși nu ți se vor părea costisitoare pe moment, la final vei constata că toate aceste mici modificări se vor transforma într-un cost nu tocmai de neglijat. 

Poți începe prin a face o schiță a grădinii tale, iar apoi să te gândești ce fel de spații ți-ar plăcea să ai la dispoziție atunci când petreci timp afară. Poate îți dorești un spațiu de relaxare, de lectură, poate e potrivit și un loc de luat masa, un grătar, sau poate preferi ceva mai mic și cochet, tocmai bun pentru a servi un ceai de fructe cu gheață în după-amiezile de vară. 

Citește despre stilurile în care îți poți amenaja grădina și decide care este cel pe care vrei să îl abordezi. Ia în calcul elemente precum forma grădinii, mărimea ei și stilul în care ți-ai amenajat casa. Am scris pe blog despre câteva Idei de amenajare pentru fiecare tip de grădină, un articol pe care te invităm să îl citești pentru mai multă inspirație.  

Aspectul estetic

Bineînțeles, aspectul estetic este unul dintre cele mai importante în amenajarea grădinii. Pune-ți creativitatea la lucru și imaginează-ți cum ai vrea să arate grădina ta. Te poți folosi de simetrii, acestea plac mult ochiului, gândește-te ce ai vrea să vezi din diferite locuri unde vei petrece poate mai mult timp, ia în calcul ce combinații de culori îți plac și cum ar putea ele aduce armonie întregului spațiu. 

Sfat: Dacă nu ai o grădină în care ai folosit mult beton, culoarea predominantă va fi în primul rând verdele arbuștilor sau al gazonului. Folosirea unor plante cu flori de o singură culoare care să se combine armonios cu verdele dă o notă elegantă, relaxată spațiului. Este de preferat decât folosirea unui amestec de multe culori. 

amenajare gradina

Ia în calcul în ce fel se vor îmbina plantele cu mobilierul de exterior ales. Gândește-te la toate anotimpurile și în ce fel ele vor influența aspectul estetic din grădină în funcție de florile alese. Plantele pot fi o modalitate excelentă și de delimitare a spațiilor, în funcție de destinația lor. 

Aspectul funcțional 

Deloc de neglijat, aspectul funcțional este de fapt acela care are în vedere utilitatea elementelor folosite în amenajarea grădinii noastre. Dacă ne alegem un mobilier de grădină foarte frumos, dar la masă nu au loc toți membrii familiei noastre, sau scaunele sunt atât de incomode încât nu poți sta mai mult de 10 minute așezat, în timp ce tu ți-ai dori să petreci măcar câteva ore bune acolo, atunci înseamnă că am neglijat acest aspect atunci când am planificat și realizat amenajarea. 

Căile de acces în diferitele zone din grădină, materialele folosite, poziționarea grătarului, locul de luat masa sau poziționarea locului de relaxare (nu vrei să fie lângă surse de zgomot), a locului de joacă al copiilor, a piscinei, toate acestea ar trebui să aibă la bază și un bun aspect funcțional. 

În amenajarea grădinii poți lua în calcul doar unul dintre aceste două aspecte : frumusețea și utilitatea, sau ne putem orienta către o combinație dintre ele. 

Cum să te simți în grădina ta ca în vacanță?

Ținând cont de aspectele prezentate mai sus, pentru o amenajare plăcută ochiului dar și funcțională în același timp, iată câteva idei care te pot duce cu gândul la locurile tale preferate de vacanță:

Îți plac vacanțele la malul mării

Destinatie vacanta concediu gradina

Nimic nu te aduce mai aproape de mare ca instalarea unei piscine în grădină și amenajarea unei zone unde poți face plajă. Te poți gândi la achiziționarea unor șezlonguri, măsuțe pentru băuturi și mâncare, chiar umbrele de soare, et voilà! Iar dacă îți plac vacanțele exotice, plantează câțiva arbuști sau plante cu frunze mari în apropiere, care să te ducă cu gândul la destinațiile preferate. 

Micuții tăi se vor distra de minune în piscină, iar tu te vei putea simți ca într-o vacanță exotică în fiecare weekend de vară. 

Îți place sa explorezi și preferi vacanțele la munte

Te gândești oare cum e posibil să transpui o asemenea vacanță în grădina ta, așa-i? Folosește pietre de dimensiuni mari, creează terasamente în grădină, plantează copaci înalți. Între pietre poți planta flori înalte, similare cu cele pe care le găsești pe munte. Echinaceea este foarte potrivită și rezistă bine și în grădinile noastre. 

Stilul rustic se potrivește de minune acestui tip de grădină, care te duce cu gândul la o vacanță la munte sau la țara.

Poți asambla chiar și un balansoar în acest cadru, unde tu te poți relaxa și asculta murmurul apei, cântecul păsărelelor dimineața devreme sau greierii la lăsarea serii. 

Dacă ai posibilitatea să creezi un mic iaz sau un curs de apă prin grădină este încă și mai bine. Amenajarea unei cascade nu este chiar simplă, dar de foarte mare efect pentru un ambient montan. 

Dacă spațiul îți permite și vrei un loc de joacă deosebit pentru copii, gândește-te la o căsuță în copac. Cei mici vor fi încântați peste măsură să petreacă timp în căsuța din copac cu prietenii, unde își pot crea propriul lor univers. 

Tu ce elemente ai adăuga grădinii tale ca să te simți ca în vacanță de fiecare dată când ieși afară?

Spune-ne într-un comentariu în secțiunea de mai jos. 

Articolul anterior: Care sunt sistemele de irigații potrivite pentru grădina ta?
Următorul articol: Pregătește-ți grădina pentru o vară plină de culoare! Sfaturi și idei de amenajare pentru fiecare tip de grădină.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 435): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid