Pregătește-ți grădina pentru o vară plină de culoare! Sfaturi și idei de amenajare pentru fiecare tip de grădină.
Dacă locuiești la casă, atunci sigur te bucuri de privilegiul de a avea și o grădină! Ce poate fi mai plăcut decât să petreci timp de calitate cu familia și prietenii în acest spațiu, ferit de aglomerația și forfota orașului? Pentru a te bucura din plin de aceste momente plăcute, amenajarea grădinii tale are un rol mai important decât crezi.
O grădină spațioasă, care respectă stilul de amenajare al casei te va ajuta să te deconectezi imediat de la stresul cotidian. În mod contrar, o grădină aglomerată cu multe elemente de decor, ce nu respectă liniile aceluiași stil îți va crea o stare neplăcută, care nu te va lăsa să te relaxezi.
Indiferent de dimensiunile grădinii tale, modalitățile de amenajare sunt nenumărate. Trebuie să ai în vedere, bineînțeles, aspectul estetic al grădinii tale, dar și cel funcțional.
Iată câteva din elementele de care vrei să ții cont atunci când amenajezi grădina:
Amenajarea unei grădini mici
Chiar și o grădină de mici dimensiuni poate fi transformată într-o oază de liniște pentru zilele însorite de vară atunci când ții cont de câteva detalii legate de organizarea spațiului disponibil. Alege un mobilier de grădină compact, care se încadrează bine în forma spațiului pe care îl ai la dispoziție. De exemplu un balansoar compact se poate încadra foarte bine într-un spațiu mic.
Poți delimita zonele care au destinații diferite creând astfel impresia unui spațiu mai mare. Zona de joacă a copiilor poate fi astfel delimitată de zona de relaxare unde ai instalat balansoarul prin plante, alei sau alte soluții inovative, ca spațiile terasate.
Poți adopta diferite stiluri pentru grădinile mici și cochete. Plantele, soluțiile de iluminare folosite împreuna cu un mobilier șic le pot transforma în locuri elegante, cu personalitate, ce te vor scoate imediat din cotidian odată ce le treci pragul.
Amenajarea unei grădini mari
O grădină de mari dimensiuni îți oferă într-adevăr mult mai multe posibilități de amenajare. Chiar și așa, trebuie să ai grijă să nu aglomerezi spațiul disponibil cu prea multe elemente de mobilier sau detalii.
Este ideal sa amenajezi o zonă de luat masa în grădină. Va deveni locul tău preferat de luat micul dejun dimineața când te poți bucura de aerul încă răcoros. Sau poate te vei delecta seri la rând luând cina cu prietenii și nici nu vei observa cum trece timpul într-un cadru atât de plăcut.
Poți alege să instalezi și un grătar în grădină și astfel să preparați împreună cea mai sănătoasă și delicioasă mâncare. Grătarele pe care le poți achiziționa deja instalate, funcționează pe cărbune, cu curent electric sau pe gaz și sunt o opțiune excelentă. Le poți transporta oriunde și nu ocupă mult spațiu.
Iar dacă ai spațiul necesar, în zona din grădină destinată relaxării, poți instala o piscină supraterană, împreună cu un șezlong unde poți face plajă.
Câteva stiluri de amenajare recomandate pentru grădina ta
Este important să recunoaștem câteva caracteristici specifice fiecărui stil, astfel încât să putem combina aceste elemente și să obținem o amenajare cu stil, armonioasă, care să se potrivească personalității noastre.
Stilul rustic
Când te gândești la stilul rustic, te gândești la viața la țară, la elemente simple, ce sunt împrumutate din natură. Astfel poți folosi materiale precum lemnul, piatra și bineînțeles plante care ne amintesc de mediul rural: mușcate în culori vii, petunii, lalele, margarete. Poți folosi ghivece din lut și alte obiecte decorative care să găzduiască florile colorate.
Este un stil simplu de amenajat, ce transmite familiaritate, căldură și bucurie prin multitudinea de culori și texturile naturale folosite.
Lemnul se folosește în nuanțe naturale, poate fi chiar nefinisat, dând astfel un aspect autentic întregii amenajări. Poți folosi buturugi, roabe pentru plantarea florilor, băncuțe din lemn sau balansoare.
Stilul minimalist, modern
Stilul modern este bazat pe linii simple, iar funcționalitatea este caracteristica sa de bază. Se potrivește de minune grădinilor mari, spațioase dar se încadrează bine și în spații mai mici.
Mobilierul folosit în amenajările moderne este simplu, în culori mai puțin puternice, ce transmit o atmosferă deschisă, aerisită și echilibrată.
Plantele pot adăuga acel plus de vitalitate necesar acestor amenajări, fără să fie folosite în exces. Ele vor scoate în evidență mobilierul și pavajele, vor fi acel element decorativ ce va contribui la îndulcirea simetriilor atât de specifice stilului minimalist.
Acest stil se potrivește persoanelor ordonate și calme, care doresc să se relaxeze. Este o amenajare în care poți folosi materiale precum sticla, lemnul tratat sau oțelul, care ajută la potențarea ideii de spațialitate specifice stilului.
Stilul romantic
Stilul romantic este plin de mister și delicatețe. Exact aceste lucruri le vor transmite și grădina ta dacă vei decide să o amenajezi astfel. Liniile nu mai sunt drepte și simple ca în cazul stilului minimalist.
Este un stil care invită la relaxare și chiar explorarea diferitelor zone din grădină, care nu mai sunt atât de ușor accesibile privirii.
Este recomandat să folosești plante cățărătoare, tufe bogate sau arbuști. Bujorii, trandafirii, iedera, hortensiile sunt potrivite pentru astfel de amenajări. Poți folosi arcade ca suport pentru trandafirii cățărători. Aceștia adaugă un efect estetic deosebit grădinii prin florile lor. Mobilierul de grădină poate fi din fier forjat, ratan, plastic sau lemn. Este un stil visător, boem, care te transpune într-o atmosferă plină de serenitate.
Pentru fiecare dintre stilurile recomandate mai sus, ține cont de sistemele de iluminare. Acestea pot adăuga un plus de frumusețe spațiului grădinii odată ce se lasă seara. Luminile ambientale se pot combina foarte bine cu cele directe și creează o atmosferă perfectă pentru serile petrecute la un grătar cu prietenii sau familia. Poți lua în calcul folosirea lămpilor solare pentru alei, o soluție economică și prietenoasă cu mediul, sau a proiectoarelor decorative pentru a scoate în evidență anumite elemente arhitecturale sau ornamentale.
Sperăm ca recomandările noastre să te inspire în amenajarea grădinii tale pentru această vară!
Lasă un comentariu