White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
📢 Vă informăm că echipa AiCuCe va lucra până la data de 17 decembrie 2024, urmând să reluăm activitatea începând cu 8 ianuarie 2025. Vă mulțumim! 📢
📢 Vă informăm că echipa AiCuCe va lucra până la data de 18 decembrie 2024, ora 14:00, urmând să reluăm activitatea începând cu 8 ianuarie 2025. Vă mulțumim! 📢
gradinarit

Cele mai comune 5 greșeli în grădinărit

Să ai propria ta grădină îți dă un sentiment minunat, mai ales când ai ocazia sa vezi rezultatul eforturilor tale prin recoltele bogate de fructe și legume, sau prin grădina plină de flori înmiresmate. 

Capacitatea de a învăța în mod constant te va ajuta indiferent de experiența pe care o ai în acest domeniu. Deschiderea către a citi mereu informații noi te poate salva de la comiterea unor greșeli în grădinărit care mai târziu se pot traduce în plante ofilite, atrofice, sau recolte sărăcăcioase. 

La Ai Cu Ce, noi credem că timpul și resursele financiare ale clienților noștri sunt cele mai importante. De aceea, am pregătit pentru tine o listă cu greșeli în grădinărit, pentru ca tu să le eviți. Indiferent că ești începător sau avansat, este mereu un moment propice să citești despre cele mai bune metode de a avea grijă de grădina ta. Te poate scuti de mult efort, timp și bani investiți în a remedia efectele negative produse de aceste greșeli. 

1. Irigarea necorespunzătoare a plantelor tale 

gradinarit

Fie că vorbim de o irigare insuficientă sau una excesivă, această greșeală va avea un impact semnificativ asupra grădinii tale. Apa este printre cele mai importante elemente când vine vorba de o dezvoltare sănătoasă a plantelor tale. De multe ori din exces de zel gospodarii pot iriga excesiv grădina, fără să-și dea seama.

Ce să iei în calcul când vine vorba de irigarea grădinii?

  • Condițiile climatice - vei avea nevoie să uzi mai puțin grădina în anotimpurile ploioase
  • Tipul de plantă - unele plante necesită mai multă apă decât altele și este bine să ne informăm asupra acestor detalii. 
  • Modalitatea de irigare - uneorii gospodarii folosesc un simplu furtun de grădină și udă plantele de sus. Acest lucru nu face ca apa să ajungă la rădăcină, ci mai degrabă spală frunzele plantei. Este recomandat să te asiguri că apa ajunge și la rădăcina plantelor atunci când uzi grădina, indiferent ce metodă folosești. Irigarea prin picurare este, de exemplu, o modalitate foarte bună de a iriga rădăcinile plantelor exact atât cât au ele nevoie.

2. Lipsa unui plan 

Ca orice proiect și grădinăritul este mai simplu și mai eficient cu un plan făcut în prealabil. Vei putea evita multe erori, care să te ducă apoi către costuri mari și mult timp pierdut. Da, poate te gândești că știi în mare cam ce ai de făcut, la ce-ți mai trebuie un plan?

Se întâmplă ceva interesant însă atunci când ne așezăm ideile pe hârtie. Vedem lucrurile mai clar, ne este mai ușor să identificăm încă de la început erorile și, practic, munca noastră devine mai ușoară. 

Iată ce elemente ar trebui să conțină planul pentru grădina ta:

    • Ce categorii de plante și legume vrei să ai în grădină anul acesta, împreună cu necesarul de semințe, răsaduri sau puieți.
    • Regulile de îngrijire ale acestora, împreună cu eventuale atenționări speciale privind expunerea la soare, sau proximitatea de alte plante. În cazul legumelor, de exemplu, este cunoscut faptul că acestea nu se plantează la întâmplare. Conteaza ce legume au în apropierea lor pentru o dezvoltare sănătoasă. 
    • Localizarea straturilor de legume, flori sau arbuști astfel încât să fie ușor accesibile, nu foarte înghesuite și în același timp grădina să arate cât mai bine din punct de vedere estetic
    • Necesarul de unelte de grădinărit, îngrășăminte și fertilizatori
    • Un buget care să centralizeze costurile pentru toate cele de mai sus

3. Plantarea în afara sezonului. Știi ce poți planta toamna?

gradinarit

Aceasta este o greșeală destul de frecventă, care poate fi cu ușurință evitată dacă ținem cont de câteva aspecte de bază. În România, în centrul și nordul țării clima este puțin mai rece, iar perioadele de plantare încep mai târziu decât în partea de sud. 

Cel mai ușor este să urmărești ca temperaturile de peste noapte sa nu ajungă la pragul de 0 grade Celsius. 

Toamna de exemplu este o perioadă propice pentru a planta pomi fructiferi, spanac, măcriș, morcov, mazăre, usturoi sau patrunjel. Toate acestea se plantează pentru producția timpurie din primăvara următoare. 

4. Plantele sunt prea înghesuite, nu au loc să se dezvolte așa cum ar trebui

Aceasta este o greșeală care se întâmplă frecvent, atunci când nu iei în calcul sfatul de la cel de-al doilea punct, anume realizarea unui plan. 

Aglomerarea plantelor pe o suprafață mică de teren duce la o vulnerabilitate crescută în fața bolilor și a dăunătorilor. De asemenea, trebuie să iei în calcul spațiul de care plantele au nevoie pentru a-și dezvolta armonios rădăcinile și crengile. 

5. Nu iei în calcul expunerea la soare atunci când alegi locul plantelor în grădină

gradinarit

Pe lângă nevoia de apă, lumina este unul dintre factorii cel mai importanți în dezvoltarea sănătoasă a plantelor din grădina ta, pentru că stă la baza procesului de fotosinteză. Unele plante au nevoie de multă lumină, iar altele din contră se dezvoltă armonios în umbră sau semi-umbră. 

Recomandarea noastră este să te interesezi înainte de cât soare are nevoie fiecare plantă pe care vrei să o ai în grădină și să le poziționezi în mod strategic, atunci când faci planul inițial al grădinii tale.

După cum ai văzut, există o mulțime de reguli de care trebuie să ții cont pentru a avea o grădină frumoasă și o recoltă bogată. Odată cu dezvoltarea experienței în grădinărit vei învăța din ce în ce mai multe despre îngrijirea plantelor tale și le vei evita cu ușurință.

Tu ce greșeli în grădinărit ai făcut până acum și cum le-ai remediat?

Lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos și împărtășește cu noi experiența ta.

 

Articolul anterior: Culturile de toamnă. Tot ce trebuie să ştii despre plantare şi îngrijire
Următorul articol: Sfaturi pentru întreținerea periodică a piscinei tale

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 437): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid