White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
gradinarit

Culturile de toamnă. Tot ce trebuie să ştii despre plantare şi îngrijire

Toamna este o perioadă prielnică pentru a da startul unei culturi bogate, de care să te bucuri primăvara. Dacă acesta este şi planul tău, îţi dedicăm acest articol şi te invităm să afli tot ce ai nevoie despre culturile de toamnă, sfaturi de îngrijire şi cele mai recomandate plante pentru a fi sădite toamna.

Totul începe cu pregătirea grădinii, fie că ai o bucată de pământ generoasă în cadrul unei ferme sau te rezumi la spaţiul restrâns al unui mic fermier urban. Partea bună este că legumele pot fi plantate pe tot parcursul toamnei, chiar şi în noiembrie, dacă sunt rădăcinoase.


Pregătirea solului toamna 

gradinarit

Pentru că iarna nu poţi aplica îngrășăminte în sol, îţi recomandăm să faci acest lucru toamna. Astfel, îngrășământul nu își va mai pierde proprietățile din cauza umidității solului și a zăpezii. El nu se va mai dizolva rapid pentru a ajunge apoi în pânza freatică, un scenariu evitat de toţi agricultorii, indiferent de statut.

Fertilizarea pentru culturile de toamnă asigură nutrienții şi pregăteşte pământul pentru cultivare. În plus, nu e nevoie de mai mult decât un fertilizant natural, provenit de la animalele din curte sau dintr-un magazin de specialitate. Important este ca solul să nu mai reţină umezeala, deci să fie uşor drenabil.

Urmează apoi pasul fumigării sau sterilizării cu abur. Abia după două săptămâni de la acest pas poţi începe propriu-zis cultivarea, iar unul dintre lucrurile de care trebuie să ţii cont este faptul că nu se recomandă sădirea adâncă, pentru a nu introduce seminţe de buruieni sau dăunători în timpul procesului. O adâncime de 2 centimetri este suficientă pentru dezvoltarea rădăcinilor.


Pregătirea seminţelor de cultivare 

gradinarit

Partea bună a seminţelor cumpărate din magazine de specialitate este că nu mai trebuie tratate, ele sunt deja. În cazul în care seminţele provin din propria grădină sau nu au fost supuse tratamentului, poţi aplica o metodă eco: tratarea cu căldură. Acest mecanism constă în adunarea seminţelor într-un săculeţ pe care să-l scufunzi într-un vas cu apă caldă, până la 50 de grade Celsius, în funcţie de necesităţile fiecărei plante. După hidratare, seminţele se pun la uscat timp de maximum 3 zile, însă le poţi stropi cu apă din când în când. În acest timp, unele vor încolţi, gata să fie puse în răsadniţe.

Unii fermieri aplică pentru culturile de toamnă şi călirea seminţelor, ce se presupune că pregăteşte planta pentru frig. Procedeul implică ţinerea seminţelor la cald timp de 24 de ore, apoi mutarea lor la frig pentru acelaşi interval de timp.


Pregătirea răsadurilor pentru cultivare

Îți recomandăm să le stropeşti cu un fungicid şi un insecticid înainte de a le cultiva. Când ai ajuns la acest pas, e timpul pentru afânarea solului şi pregătirea unor mici găuri pentru plantare. Dacă adaugi şi un strat de materie organică, aplică folia de mulcire transparentă înainte de plantare. Stabileşte distanţa dintre plante în funcţie de specificul fiecăreia. Foliile de mulcire transparente permit trecerea luminii, iar în perioadele de toamnă-iarnă acest lucru este foarte important.


Îngrijirea plantelor toamna 

Ai terminat de plantat? Greul abia începe pentru culturile de toamnă. Îngrijirea plantelor în acest sezon constă în apărarea lor de frig şi de brumă, dar şi în asigurarea unei hidratări corecte. Diferenţele mari de temperatură dintre zi şi noapte le pot dăuna, aşa că poţi apela cu încredere la foliile de mulcire sau la o lădiţă de lemn protectoare, care să menţină temperatura relativ constantă în jurul plantei şi s-o apere de îngheţ.

Dacă solul se usucă sau se deteriorează, nu ezita să intervii din nou cu îngrăşământ. Urmăreşte dezvoltarea plantei şi elimină buruienile sau dăunătorii de la primele apariţii.


5 plante de cultivat toamna 

gradinarit

Ceapa verde 1-10 septembrie

Pentru dezvoltarea propice a acestei plante, îţi recomandăm să suplimentezi solul cu argilă, astfel încât să fie puţin mai umed decât pentru celelalte culturi. Ceapa verde din culturile de toamnă nu este pretenţioasă la temperatură (rezistă bine chiar şi la 4 grade temperatura aerului), dar preferă lumina, în lipsa căreia dezvoltarea îi va fi anevoioasă. Pentru cultivarea de toamnă, se foloseşte ceapă verde din categoria 1 (cu un diametru al bulbilor de până la 1,4 centimetri).

Măcrişul 10-20 septembrie

Semănarea măcrișului se recomandă în special pe solurile nisipoase din regiunile cu climă moderată din România. Măcrişul preferă căldura. În plus, cultivarea măcrișului în același loc mai bine de 4 ani duce la scăderea dezvoltării masei vegetative și reducerea proprietăților nutritive ale plantei. De aceea, o dată la 2-3 ani trebuie să alegi un loc nou pentru cultivarea lui. Asigură-te că toate seminţele sunt încolţite bine şi suplimentează numărul lor cu 30%, pentru a te asigura de o recoltă bogată, atunci când sunt semănate toamna.

Spanacul 20-30 septembrie

Spanacul reacţionează bine la temperaturile scăzute la care sunt expuse culturile de toamnă. El poate depăşi iarna cu brio dacă în momentul în care temperatura scade, planta are dezvoltată deja o rozetă de 5-6 frunze. Primăvara, când spanacul şi-a format 6-8 frunze, ai verde la recoltare. Cultura de spanac se irigă de 2-3 ori, cu o cantitate de 200-300 de metri cubi de apă la hectar. Prima rundă de irigare se face chiar după plantare, apoi următoarele două irigări se fac în timpul creşterii plantelor.

Salata 1-10 octombrie

Semințele de salată verde se plantează la mică adâncime, la o distanță de câțiva centimetri între ele și de aproximativ 30 sau 35 de centimetri între rânduri. Unele soiuri cresc generos în lăţime şi au nevoie de spaţiu de dezvoltare. După sădirea semințelor de salată, le poţi acoperi ușor cu pământ tasat. Încheie procesul printr-o hidratare intensă a plantelor. Irigarea trebuie continuată în momentul în care încep să crească căpăţânile salatelor. Nu exagera, însă, cu cantitatea de apă, pentru a nu determina putrezirea salatei.

Morcovul 1-10 noiembrie

Morcovii nu necesită o temperatură mare, dar sub un grad, planta va îngheţa. Semințele lor germinează la temperaturi începând cu 5 grade Celsius. La 10 grade Celsius, ele germinează în 17 zile. Temperatura optimă pentru germinare în 6-7 zile este cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius. Ideal este să existe o sursă intensă de lumină, pentru că aceasta contribuie semnificativ la dezvoltarea morcovilor. În privinţa solului, el trebuie să fie caracterizat de fertilitate moderată, să fie bine drenat și afânat, ușor sau mijlociu. Solul ideal trebuie să fie luto-nisipos, nisipos, aluvial. În caz contrar, cultura de morcovi va fi redusă.

Tu ți-ai pregătit grădina pentru culturile de toamnă? Dacă ai întrebări privind îngrășămintele, sistemele de irigații sau foliile de mulcire pe care le poți folosi, te invităm să iei legătura cu unul dintre consultanții noștri.

Articolul anterior: Avantajele unei minipiscine cu hidromasaj la tine acasă
Următorul articol: Cele mai comune 5 greșeli în grădinărit

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 437): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid