White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
sisteme de irigatii

Care sunt sistemele de irigații potrivite pentru grădina ta?

Nu e nimic ce se poate compara cu timpul petrecut în grădină printre florile pe care chiar tu le-ai plantat cu atâta grijă. Cu cât dispui de o suprafață mai generoasă de spațiu verde, trebuie să iei în calcul și îngrijirea ei zilnică. 

O grădină frumoasă presupune multă atenție și activități periodice sau chiar zilnice ca să își mențină frumusețea și prospețimea. 

În ultimii ani am avut parte de veri din ce în ce mai secetoase în România. Astfel irigarea grădinii tale este o activitate foarte importantă, pe care nu ar trebui să o neglijezi, indiferent de metoda pe care alegi să o folosești în acest scop. 

Sisteme de irigații pentru plante ornamentale

Dacă grădina ta este plina de plante ornamentale pe care le-ai plantat și îngrijit cu mare atenție bineînțeles că îți dorești ca ele să-și pastreze culoarea și frumusețea tot sezonul. În cazul acestora probabil cea mai eficientă metodă de irigare este cea prin picurare. Acest sistem presupune instalarea unor furtune astfel încât apa să ajungă exact la rădăcina plantei. 

Principalul avantaj al sistemelor de irigații prin picurare este că acesta va utiliza doar cantitatea de apă care este necesară, producând costuri de întreținere mai mici pe perioade îndelungate de timp: nu vei avea costuri mari cu electricitatea și apa.  

sisteme de irigatii

Sistemele de irigații prin picurare mai au însă și alte avantaje pe care vrei să le știi înainte de a lua decizia achiziționării unui anumit tip de sistem pentru grădina ta:

  • Dacă ai o grădină mare ca și suprafață, această modalitate este perfectă. Îți va permite irigarea unei suprafețe mari, cu consum mai mic de apă comparativ cu alte tipuri de sisteme de irigații (aspersie)
  • Ai posibilitatea să controlezi și să ajustezi cantitatea de apă folosită
  • Funcționează la o presiune mică (între 0,5 și 2 bari)
  • Permite irigarea uniformă a plantelor în ghiveci, indiferent că acestea se află în sere, în interior sau în grădină.
  • Datorită faptului că apa ajunge direct în sol, iar plantele nu sunt umezite, scade riscul ca acestea să se îmbolnăvească sau să fie atacate de dăunători.

Pe site-ul nostru vei găsi sisteme de irigații prin picurare gata pregătite pentru tine, care se pot adapta oricărei suprafețe de la 10 m2 și până la 500 m2 sau chiar câteva hectare.

Acest sistem este foarte potrivit și pentru grădina ta de legume sau chiar pomi fructiferi. 

Sisteme de irigații pentru spații verzi și gazon 

În cazul gazonului, acesta are nevoie de o irigare abundentă, uneori chiar de mai multe ori pe zi, dacă este proaspăt însămânțat. 

Am scris într-un articol separat pe blog despre ce trebuie să știi despre pregătirea gazonului primăvara, astfel încât tu să ai o grădină de invidiat. 

Dacă iei în calcul varianta de a iriga manual gazonul, cu un furtun, va trebui să te înarmezi cu multă răbdare. Cantitatea de apă necesară gazonului variază între 12 și 25 litri pe metrul pătrat, în funcție de tipul de sol. 

Și în afară de asta, va trebui să găsești o soluție pentru momentele când vei fi plecat cu familia în concediu și va trebui ca altcineva să se ocupe de irigarea manuală a acestuia. Asta bineînțeles, ca să nu te întorci acasă și să observi cu dezamăgire că tot gazonul din curtea ta este ars de soare și uscat.

sisteme de irigatii

Cea mai potrivită metodă pentru irigarea gazonului este irigarea prin aspersie. Iată mai jos care sunt avantajele acestui tip de irigații:

  • Costuri reduse 
  • Poate acoperi cu ușurință o suprafață generoasă
  • Este un sistem mai economic în ceea ce privește consumul de apă în comparație cu furtunul de grădină
  • Posibilitatea automatizării complete ale acestui sistem de irigații

Tipuri de aspersoare disponibile:

  • Aspersoarele spray - Acestea împrăștie apa pe o direcție prestabilită. Vei avea posibilitatea să o reglezi după necesitate. De obicei acestea sunt formate dintr-un corp de aspersor și o duză ce stabilește raza de udare. Verifică înainte de a achiziționa un astfel de sistem care este raza de udare pentru a vedea dacă se potrivește cu dimensiunea grădinii tale.  
  • Aspersoare tip rotativ (tip rotor sau cu turbină) - Acesta dispune de un jet de apă care se rotește la un unghi prestabilit. Este foarte util pentru irigarea suprafețelor mari de gazon.

Indiferent de tipul de sistem de irigații pe care îl alegi pentru grădina ta, el te va scuti de multe bătăi de cap atunci când îți dorești să pleci în concediu. 

Atât sistemele de irigații prin picurare cât și cele prin aspersie se pot monta suprateran sau subteran. Alegerea aceasta va influența semnificativ costurile de instalare. 

Sistemele de irigații subterane necesită lucrări mai costisitoare în primă fază pentru montare, dar pe termen lung sunt mult mai rezistente și nu necesită demontarea pe durata sezonului rece, fiind protejate de îngheț. 

Sistemele de irigații supraterane necesită costuri mai mici de instalare, dar și un efort mai mare de manipulare când vine vorba de irigarea grădinii. În acest caz furtunul este la suprafața solului, iar tu vei avea parte de flexibilitate în ceea ce privește poziționarea lui. Dezavantajul acestui sistem este însă că va trebui demontat în sezonul rece și reinstalat primăvara. 

Încă nu te-ai decis ce sistem de irigații este cel mai potrivit pentru grădina ta? Intră în contact cu unul dintre specialiștii “Ai cu ce” și vom stabili împreună care este soluția optimă pentru tine.

 

 

Articolul anterior: Sfaturi pentru întreținerea periodică a piscinei tale
Următorul articol: Destinația perfectă pentru vacanța poate fi chiar ACASĂ!

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 435): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid