White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
📢 Vă informăm că echipa AiCuCe va lucra până la data de 17 decembrie 2024, urmând să reluăm activitatea începând cu 8 ianuarie 2025. Vă mulțumim! 📢
📢 Vă informăm că echipa AiCuCe va lucra până la data de 18 decembrie 2024, ora 14:00, urmând să reluăm activitatea începând cu 8 ianuarie 2025. Vă mulțumim! 📢
Folie mulcire agricultura casa si gradina capsuni roade bogate

De ce vrei să folosești un sistem de folie de mulcire pentru cultura ta?

Buruienile au un efect extrem de nociv asupra culturilor, provocând scăderea calității condițiilor de viață a acestora și mergând chiar până la distrugerea recoltelor. Fermierii și gospodarii încearcă în mod constant să reducă efectele negative ale buruienilor asupra culturilor lor. Utilizarea sistemelor cu folie de mulcire este o tehnologie relativ nouă în România.

Fermierii apelează la diferite metode de smulgerea a buruienilor, iar cei mai experimentați folosesc chiar “pârlirea”. Aceasta nu este însă o practică pe care oricine o poate aplica cu succes. Astfel se pot distruge microorganismele din sol. Foliile de mulcire reușesc să protejeze cu succes culturile de efectele nedorite ale apariției buruienilor și sunt foarte ușor de folosit. 

Ce este mulcirea?

Mulcirea este un principiu fundamental folosit pentru a avea culturi agricole sănătoase. Dacă ai propria ta grădină de legume, sau ești interesat de o productivitate ridicată a culturilor tale în scopul obținerii de profit, atunci vrei să fii la curent cu această tehnică. 

Mulcirea este procesul prin care se acoperă suprafața de pământ de la baza plantelor de cultură cu diverse materiale, organice sau anorganice. Adoptarea ei de către fermierii români ne arată că aceștia îi înțeleg pe deplin beneficiile și felul cum îi poate ajuta în obținerea unor culturi mai sănătoase și mai profitabile.

Care sunt avantajele utilizării foliei de mulcire?

Pe lângă protejarea culturilor de efectele distructive ale buruienilor, utilizarea foliei de mulcire are multe alte avantaje. Iată care sunt ele:

  • Protejează plantele și de boli dăunătoare, acestea nemaiavând mediul propice de dezvoltare sub folia de mulcire. 
  • Menține pământul afânat. Datorită foliei de mulcire se formează rouă și se menține bine umiditatea în pământ.
  • Menține îngrășământul în sol, nemaiexistând pierderi cauzate de scurgerea acestuia. 
  • Se diminuează riscul de a tăia rădăcinile plantelor la săpat, cum se întâmplă uneori în cazul în care nu folosiți o astfel de folie. 
  • Folia protejează legumele să nu atingă solul. În anumite situații, cum este cazul căpșunilor, acest lucru înseamnă fructe mai curate și menținerea prospețimii lor pe o perioadă mai lungă. 
  • Mulcirea ajută la menținerea unei temperaturi optime a solului, protejându-l de îngheț în perioada rece și de supraîncălzire în perioadele de caniculă.
  • Datorită creșterii temperaturii solului, vei obține recolte mai timpurii contribuind astfel la o profitabilitate mai ridicată. Folia de mulcire poate duce la obținerea unei recolte cu până la 14 zile mai devreme. 
  • Culturile tale vor arăta mult mai bine. Pentru că pământul din jurul lor este acoperit cu folia, plantele nu vor mai fi stropite cu noroi în momentul irigării. 

Instalarea efectivă a foliei se face pe pământul pregătit deja pentru cultivarea legumelor sau plantelor. Se va fixa pe margini și se va derula rola de folie de mulcire pe întreaga lungime a rândului. Ulterior se vor crea spațiile necesare pentru plantarea răsadurilor și se vor așeza în locurile respective. Varianta ideală este ca folia de mulcire să fie folosită împreună cu un sistem automatizat de irigare, caz în care acesta trebuie instalat sub respectiva folie.  

Cum se poate face mulcirea solului? 

Termenul mulci are la bază cuvântul “mulch” din engleză. Mulcirea solului se poate realiza în mai multe feluri, cu mulci organic sau anorganic. Pe de o parte, mulcirea organică înseamnă folosirea materialelor pe care le poți găsi în orice gospodărie: paie, fân, iarbă, crengi mărunțite, frunze uscate, bălegar, scoarță de copaci. 

folie mulcire

Trebuie să știi că printre avantaje suplimentare ale mulciului organic se numără:

  • faptul că el conține substanțe nutritive, care hrănesc pamantul și microorganismele îmbunătățind calitatea solului.
  • Este un produs ieftin, rezultat în urma activităților zilnice de grădinărit

Există însă și dezavantaje ale mulciului organic, precum: 

  • Poate contine dăunători, și amestecându-se cu pământul există riscul contaminării culturilor.
  • Trebuie împrospătat periodic și necesită timp și efort considerabil în acest sens 
  • Dacă nu este aplicată corect, mulcirea organică poate contribui la poluarea apelor și răspândirea dăunătorilor.

Pe de altă parte, mulciul anorganic, din care face parte și folia de mulcire, are avantajul că rezistă timp mai îndelungat, fiind mai ușor de întreținut. Plasticul este rezistent, riscul de a se rupe fiind foarte mic. 

Exista o varietate de texturi și culori ale mulciului anorganic, care face ca amenajarea grădinilor să aibă un aspect deosebit de plăcut. Folia de mulcire poate fi folosită în combinație cu alte tipuri de mulci, chiar organic pentru a obține un rezultat demn de o amenajare peisagistică profesională. 

Folia de mulcire are și ea dezavantaje și este important să le iei în calcul înainte să te decizi ce soluție este cea mai potrivită pentru cultura sau grădina ta. Unul dintre acestea este ca foliile nu sunt biodegradabile. Astfel, va trebui sa le strângi de pe teren odată ce cultura a fost desființată.

Cu toate acestea, nivelul de efort necesar este mult inferior celui de întreținere a mulciului organic. 

Ce trebuie să mai știi despre folia de mulcire? 

Culoarea foliei de mulcire poate fi mai importantă decât crezi. 

Astfel, folia neagră este perfectă pentru atragerea căldurii, nu permite pătrunderea radiației necesare pentru fotosinteză și astfel are un mai mare succes la combaterea buruienilor. În același timp, ea poate supraîncălzi planta și solul. 

folie mulcire agricultura

Folia transparentă asigură un efect de seră, însă lumina poate trece prin ea, astfel nu distruge la fel de bine buruienile. 

Pe lângă aceste tipuri, care sunt cele mai întâlnite, există folii de mulcire maro, gri, verzi și de alte culori. Foliile închise la culoare în general sunt aplicate cu succes la culturile timpurii unde este necesară încălzirea solului. 

Soluțiile pe care le vei găsi pe site-ul nostru includ folie de mulcire împreuna cu sisteme de irigații pentru diferite tipuri de culturi și terenuri. Astfel, ție îți va fi foarte ușor să alegi exact ceea ce ai nevoie pentru grădina ta. 

Nu mai este necesar să cauți grosimea foliei care se potrivește grădinii tale, sau ce sistem de irigație să folosești pentru un randament maxim. 

Le poți cumpăra pe toate la un loc de pe site-ul nostru. Astfel, vei găsi sisteme complete pentru mulcirea căpșunilor, sau pentru culturile de roșii și ardei.

Instalațiile de irigare prin picurare se instalează sub folia de mulcire, și pot fi folosite și pentru îngrășăminte. 

Prin achiziționarea sistemelor complete de folii de mulcire și sisteme de irigații pentru terenuri de diferite dimensiuni, poți fi sigur că vei petrece mai puțin timp cu aceste detalii și te vei ocupa de alte aspecte mai importante din grădina ta.

Te așteptăm pe site-ul nostru!



Articolul anterior: Ce avantaje ai dacă folosești un sistem de irigații agricol?
Următorul articol: Sfaturi pentru cultivarea legumelor primăvara

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 437): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid