White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
agricultura folie mulcire sistem irigatii plante primavara

Sfaturi pentru cultivarea legumelor primăvara

Orice gospodar știe că odată cu venirea primăverii este timpul să se ocupe de cultivarea legumelor din grădină. Ne dorim să venim în întâmpinarea cititorilor noștri cu câteva recomandări în acest sens, cu câteva sfaturi privind legumele pe care le putem semăna primăvara și ce greșeli să evităm.  

 Poate te întrebi de unde ar trebui să începi pentru o bună organizare a grădinii tale, ce legume ar trebui să cultivi și care sunt detaliile de care ar trebui sa ții cont pentru o recoltă bună. 

 Planificarea grădinii tale 

 În primul rând o bună planificare te va ajuta să ai o cultură roditoare și sănătoasă. Iată la ce ar trebui să ne gândim atunci când facem planificarea:

  • Care este spațiul disponibil și cum îl împărțim. Acum este momentul să planificăm dimensiunile straturilor și căile de acces către acestea. Nu este recomandat ca legumele să se planteze în straturi mari sau rânduri foarte lungi. Poți lua în calcul intercalarea lor cu anumite flori și ierburi, care să atragă insecte benefice pentru grădină și să îndepărteze dăunătorii.  (Albastreaua, ciucușoara, limba mielului)
  • Calitatea solului este esențială pentru o recoltă bună. Pentru un sol fertil poți lua în calcul folosirea de îngrășământ sau activator de sol primăvara devreme, înainte de semănat. De asemenea pământul trebuie săpat în adâncime și bine afânat pentru a permite drenarea apei.
  • Pregătirea grădinii include și smulgerea buruienilor atât de pe căile de acces cât și de pe pământul unde vom semăna.
  • Tot acum ar trebui să iei în calcul necesarul de unelte de grădinărit, îngrășăminte, fertilizatori, sisteme de irigare, folii de mulcire, insecticide și semințe de care ai nevoie.
  • Poți chiar realiza un buget pentru a-ți gestiona mai bine cheltuielile și a ști la ce să te aștepți. 

Ce legume poți semăna primăvara și în ce condiții? 

agricultura

 Ridichiile, morcovii, spanacul, mărarul, sfecla roșie, pătrunjelul, păstârnacul, porumbul, fasolea, salata, țelina, varza timpurie, leușteanul, dovleceii, pepenele, cartofii preîncolțiți, roșiile, castraveții, ardeii, porumbul dulce, toate acestea pot fi semănate primăvara. Lunile Aprilie și Mai sunt foarte potrivite în acest sens. Deja de la mijlocul lunii Mai ne putem gândi și la vinete, fasole verde, conopidă sau broccoli.

 Înainte de semănat, nu uita să verifici care sunt temperaturile optime pentru legumele pe care le dorești în grădina ta. 

Roșiile, castraveții, ardeiul gras, dovleceii nu pot fi expuse la temperaturi mai mici de 10 grade. Poți lua în calcul creșterea răsadurilor în seră până când temperaturile sunt suficient de plăcute pentru acestea. Apoi, poți muta răsadurile în grădină.

Este important să știi că pentru un rezultat optim este necesară alternarea anuală a suprafețelor de cultură pentru legume. Fiecare tip de legumă consumă anumite substanțe nutritive din sol și este important ca acesta să fie exploatat în mod echilibrat. În cazul castraveților de exemplu, trebuie să aștepți să treacă o perioadă de patru ani înainte de a-i cultiva în același loc. 

 Ce greșeli poți face la plantarea semințelor? 

Irigarea eficientă este un factor pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când planifici semănatul legumelor primăvara. Semințele au nevoie de apă pentru a se dezvolta și germina. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă să nu le pui apă în exces. Irigarea în exces este o greșeala frecventă, mai ales atunci cand irigarea se face manual. Pentru a evita acest lucru, noi îți recomandăm să folosești sistemele automate de irigație pentru legume. Cantitatea de apă va fi exact cea necesară iar tu nu vei mai avea grija germinării semințelor. 

Însămânțarea la o adâncime prea joasă - De exemplu, ridichiile se seamănă la o adâncime de aproximativ 1 cm, pe când fasolea se seamănă “în cuib”: câteva boabe de fasole la o adâncime de 2-3 cm. În situația în care semințele sunt plantate la o adâncime prea mare, plantele nu vor reuși să iasă la suprafața solului și vor muri. Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile de pe ambalajul produselor.

Lipsa unui plan este o greșeală importantă, pe care nu ar trebui să o neglijăm. Așa cum spuneam la începutul articolului, înainte de orice trebuie sa facem planul grădinii de legume. Este important sa calculăm în avans câte rânduri vom pune, ce vom pune pe fiecare rând, care este distanța dintre răsaduri și dintre rânduri, care este lățimea rândurilor ca să putem ajunge cu ușurință la toate plantele. 

Alegerea locului incorect de semănare. Această greșeală poate duce la ofilirea plantelor și la o recoltă sărăcăcioasă. Trebuie să ții cont de faptul că dovleceilor, ardeilor le place soarele, pe când fasolea, sfecla roșie, conopida, varza, broccoli-ul se descurcă foarte bine și în umbră parțială. Tot aici trebuie să te gândești că nu este recomandat să plantezi legumele oricum una lângă cealaltă. 

 Cum să poziționăm corect legumele în grădină ?

agricultura folie mulcire

Iată câteva detalii despre poziționarea corectă a legumelor în grădină:

  • Roșiile nu trebuiesc așezate langa castraveți, cartofi sau conopidă, ci lângă fasole, morcovi, sparanghel, țelina, mărar, salată verde. 
  • Castraveții stau foarte bine lângă varză, conopidă, broccoli, mazăre și porumb. Nu trebuie așezați lângă plante aromatice sau cartofi, pepene.
  • Fasolea stă foarte bine lângă sfeclă, broccoli, varză, morcovi, țelină, porumb, castraveți, dovlecei, vinete, roșii, cartofi, ridichi, conopidă și mazăre. În niciun caz nu poate fi așezată lângă ceapă, usturoi sau ardei. 
  • Morcovii nu stau așezați lângă mărar și pătrunjel.
  • Varza nu trebuie așezată lângă broccoli, conopidă, căpșuni sau roșii, ci mai degrabă lângă fasole, țelină, salată, spanac sau cartofi. 

 Folosind sisteme automatizate e mai ușor să ai grijă de grădina ta 

 Ce nu vrei cu siguranța în grădina ta de legume sunt buruienile. Mulcirea plantelor la începutul primăverii este modalitatea ideală de a proteja grădina de buruieni și a menține pământul afânat.  Vei avea nevoie și de mai puțină apă pentru culturile tale întrucât folia menține foarte bine umiditatea în sol. 

 Te invităm să studiezi sistemele complete de mulcire și irigație pentru culturile de legume, pe care le găsești pe site-ul nostru. Sistemele includ toate elementele de care tu ai nevoie pentru grădina ta, indiferent că ea este de 100 mp sau 500 mp (robinet de compresiune, filtre, tuburi de irigații cu picurător plat, mufe pentru tuburile de picurare). Tot pe site vei găsi și folie de mulcire împreună cu un sistem de irigații cu automatizare, ca să scapi de grija irigării culturilor. Programatorul se montează în interiorul casei, și îți oferă posibilitatea de a programa până la 4 cicluri de irigare pe zi, are program anti-îngheț și conexiune la senzor de ploaie. 

Dacă nu găsești pe site un sistem adaptat suprafeței tale de teren, poți discuta cu unul dintre consultanții noștri, care îți va trimite o ofertă personalizată.

Articolul anterior: De ce vrei să folosești un sistem de folie de mulcire pentru cultura ta?
Următorul articol: AiCuCe - magazinul tău de soluții complete pentru casă și grădină, agricultură, timp liber și nu numai

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 437): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid