White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
sistem de irigatii agricultura

Ce avantaje ai dacă folosești un sistem de irigații agricol?

În România este o problemă deja cunoscută lipsa umidității din sol. Clima secetoasă pune din ce în ce mai multe probleme fermierilor și agricultorilor locali. 2020 a fost un an dificil din acest punct de vedere, problema pandemiei suprapunându-se peste unul dintre cei mai secetoși ani din ultimii 50 de ani. 

ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) anunța ca în 2020 au fost irigate peste 1 milion de hectare în România. La nivelul anului 2019 suprafața agricolă totală cultivată a fost de aproximativ 8 milioane de hectare (sursa: https://www.revistadestatistica.ro). Extrapolând aceste date la anul 2020, realizăm că irigarea unui milion de hectare nu este așa de mult. 

Sistemele de irigații devin o necesitate astăzi mai mult ca oricând pentru a avea culturi productive în condițiile modificărilor climatice și creșterii deficitului de apă din sol în țara noastră. Verile din ce în ce mai secetoase pun probleme agricultorilor din întreaga Europă, care sunt nevoiți să se adapteze prin tehnici noi de irigații. Aceeași situație este prezentă și în România, pentru multe regiuni ar trebui luată în calcul creșterea suprafețelor irigate pentru a avea o producție continuă și rentabilă. 

Ce avantaje au sistemele de irigații pentru fermieri și gospodari?

Indiferent că ai propria ta fermă și cultivi legume și fructe pentru consumul propriu sau dispui de suprafețe agricole mai generoase, iar producția ta este destinată comerțului și obținerii de profit, trebuie să știi care sunt avantajele folosirii unui sistem de irigații. O investiție de acest fel te poate ajuta să depășești cu succes momente dificile ca cel de anul trecut, când seceta și pandemia au redus producția agricolă în România la jumătate.

  •  Vei face economii pe termen lung în ceea ce privește consumul de apă și îngrășăminte.

Un sistem de irigații îți permite să folosești doar cantitatea de apă de care ai nevoie pentru culturile tale. Poate cele mai eficiente în acest sens sunt sistemele de irigații prin picurare. Acestea permit folosirea unor cantități mici de apă la intervale scurte de timp. Astfel apa nu va îmbiba solul ajungând foarte în profunzime, acolo unde rădăcinile plantelor nu ajung și favorizând astfel risipa. Sistemele de irigații pot fi folosite și pentru îngrășăminte. Același principiu se aplică și în acest caz, dozarea potrivită a îngrășămintelor reducând pierderile și ca o consecință directă și costurile cu achiziționarea acestora. 

  • Vei avea mai mult timp să te ocupi de alte aspecte mai importante ale grădinii sau fermei tale.

Sistemele de irigații te eliberează de timpul petrecut cu irigarea manuală. În funcție de mărimea suprafețelor cultivate această economie de timp poate fi una importantă. Unele sisteme de irigații permit chiar programarea automată a mai multor cicluri de udare zilnice, astfel încât tu te poți ocupa liniștit de alte probleme mai importante. sistem irigatii agricultura

  • Recoltele tale nu vor mai depinde doar de o climă favorabilă și precipitații naturale. 

Acesta este probabil cel mai important beneficiu dintre toate. Vei putea obține o producție agricolă rentabilă indiferent de clima din anul respectiv. Nivelul de independență și control pe care un sistem de irigații ți-l poate oferi este extrem de important în condițiile în care seceta devine tot mai prezentă în România, iar solul din ce în ce mai deshidratat. Mai mult decât atât, dacă acest lucru este influențat negativ și de alți factori, pe care nu îi putem controla, cum a fost pandemia care a început în 2020, efectele pot fi devastatoare.

  • Vei avea culturi mai sănătoase și mai puține buruieni.

Folosind sistemele de irigații apa va fi direcționată doar către pământul unde se află plantele. Astfel corpul plantelor nu va fi udat și nici pământul dintre plante. De aceea nici dăunătorii, bolile și buruienile nu se vor mai răspândi atât de ușor. Din acest punct de vedere, vei obține o economie și în ceea ce privește substanțele chimice pentru tratarea culturilor. În zilele caniculare de vară, culturile tale vor fi protejate și nu se vor arde, pentru că apa nu va ajunge pe plante, ci doar în pământul de la rădăcinile acestora. 

  • Sistemele de irigații sunt durabile și se pot adapta cu ușurință oricărui tip de teren, indiferent de mărime sau formă.

Spre exemplu, un sistem de irigații subteran, poate rezista până la 20-25 de ani fără să necesite reparații majore. Debitul de apă se poate ușor regla în funcție de necesități, iar în funcție de mărimea și forma terenului poți alege diverse tipuri de aspersoare și diverse poziționări ale acestora pentru o acoperire uniformă. Nu vei mai avea culturi în care unele plante se dezvoltă sănătos și dau roade, iar altele nu din lipsa unei irigări corecte și constante. aspersor sistem irigatii agricultura

  • Activitatea ta va avea un impact minim asupra mediului înconjurător. 

Este un aspect pe care de multe ori nu îl luăm în calcul, dar iată că efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai prezente. Prin reducerea risipei și utilizarea cantității potrivite de apă îți vei aduce contribuția la reducerea efectelor negative asupra mediului. Vei eficientiza consumul de apă, curent și combustibil în acest fel.

  • Textura și calitatea solului se vor îmbunătăți.

Culturile tale nu vor avea decât de câștigat dacă textura solului va fi mai bună. Cum se întâmplă acest lucru? Simplu, prin irigarea constantă, de durată și uniformă a acestuia. Se poate îmbunătăți inclusiv calitatea solului prin fertirigare, procesul de fertilizare a solului cu substanțe nutritive. Sistemele de irigații pot fi folosite inclusiv pentru acest proces.

Costul inițial al achiziționării unui sistem de irigații va fi recuperat în timp dacă luăm în calcul toate beneficiile prezentate mai sus. Cel mai important beneficiu rămâne capacitatea ta de a obține o recoltă bună suplimentând alimentarea cu apă în perioadele secetoase.

Ai întrebări privind sistemele de irigații? Intră în legătură cu noi și te vom ajuta să alegi cel mai bun sistem pentru grădina sau ferma ta.   

 

Articolul anterior: Ce trebuie să știi despre pregătirea gazonului primăvara?
Următorul articol: De ce vrei să folosești un sistem de folie de mulcire pentru cultura ta?

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 437): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid