White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
ingrijire gazon sistem irigatii rezidential

Ce trebuie să știi despre pregătirea gazonului primăvara?

Primăvara când temperaturile sunt mai prietenoase, vine și momentul să îți pregătești grădina pentru anotimpul cald. Vrei să te bucuri de verdele crud și estetic al gazonului în fiecare zi când ieși în curte sau pe terasă. Un sistem de irigații te poate ajuta să ai un gazon uniform și bine întreținut. Dar iată și alte lucruri pe care ar trebui să ai în vedere când pregătești gazonul primăvara: 

Ce trebuie să știi atunci când pregătești gazonul primăvara?

Un gazon verde și sănătos pe perioada verii necesită o îngrijire adecvată și respectarea bunelor practici în domeniu. Iată ce trebuie să știi legat de îngrijirea gazonului primăvara:

  • Când se termină sezonul rece poți deja face o evaluare a gazonului : poate o parte a acestuia are buruieni care trebuiesc curățate, sau poate observi că firele de iarbă sunt destul de rare, caz în care suprafața respectivă trebuie supraînsămânțată.
  • Nu toate semințele de gazon sunt la fel. Este important să le alegi pe cele potrivite pentru zona unde vrei să plantezi gazonul. Există semințe pentru gazon de umbră, spații de joacă, zone însorite sau terenuri de sport.  
  • Irigarea gazonului este un aspect deosebit de important. Mai ales imediat după însămânțare, dacă nu este făcută corect, se poate distruge întreaga suprafață plantată. 
  • Dacă observi însă că gazonul s-a păstrat bine peste iarnă, va trebui doar să îl tunzi. Cel mai bine este ca întâi să îl tunzi la o înălțime de aproximativ 10 cm pentru a stimula creșterea. Apoi, când creșterea este constantă îl poți tunde mai mult, până la 5 cm.   
gazon sistem irigatii rezidential

Cum însămânțezi gazonul primăvara? 

Perioadele potrivite din an pentru plantarea semințelor de gazon sunt în general primăvara sau toamna. Dacă le plantezi primăvara, atunci Aprilie și Mai sunt cele mai bune luni pentru aceasta, iar toamna luna Septembrie. 

În primă fază trebuie să pregătești solul înainte de plantarea semințelor de gazon. Acesta trebuie afânat, îndepărtate buruienile, bolovanii. Ulterior în funcție de structura și textura solului poți aplica fertilizator și biostimulator pentru a asigura substanțele nutritive și microorganismele necesare plantelor. Dacă solul este foarte nisipos fertilizatorul este extrem de binevenit și chiar necesar. Pentru accelerarea creșterii și germinării semințelor îți recomandăm fertilizatorii starter special creați pentru aceasta. 

La plantarea semințelor poate fi foarte utilă o mașină de însămânțare, deoarece ea va împrăștia uniform semințele și vei obține acel aspect de gazon impecabil ulterior, foarte plăcut ochiului. 

Este important să știi că pentru a germina semințele de gazon au nevoie de lumină, astfel că nu trebuie să fie îngropate în pământ la o adâncime mai mare de câțiva milimetri. 

Care este modalitatea optimă de a iriga suprafețele de gazon? 

Trebuie să te gândești chiar dinainte de a începe însămânțarea cum vei face irigarea în grădină. Irigarea prin aspersie este cea mai potrivită pentru zonele de gazon. Acest lucru permite ca apa să cadă de sus peste gazon, ca o ploaie și este o metodă mult mai bună decât expunerea directă a gazonului la jetul de apă. 

gazon sistem irigatii rezidential

Un sistem de irigații prin aspersie poate fi atât subteran cât și suprateran. În cazul în care optăm pentru cel subteran este necesară îngroparea conductelor în sol. Ideal este să planifici în avans și să instalezi efectiv sistemul înainte de însămânțarea gazonului. 

Avantajul acestuia este că rezistă mult mai bine în timp și necesită mai puține lucrări de întreținere. Iarna întreg sistemul este ferit de îngheț.

Irigarea prin aspersie supraterana presupune un furtun care stă pe sol pe care sunt montate aspersoarele. Furtunul se cuplează la fiecare aspersor în parte printr-o cuplă rapidă, iar aspersorul este înfipt în sol. În cazul irigării supraterane apare dezavantajul mutării furtunurilor sau aspersoarelor prin grădină în funcție de zona pe care dorești să o irigi. Bineînțeles odată cu venirea iernii sistemul trebuie strâns pentru a fi ferit de îngheț și reinstalat primăvara. 

Atunci când este proaspăt însămânțat gazonul are nevoie de apă în mod constant și în cantitatea potrivită. Aceasta depinde bineînțeles și de tipul de sol, însă există câteva repere pe care le poți urmări pentru a te asigura ca irigarea se face în mod corect. Aceasta înseamnă un program regulat de irigare, chiar de 2 sau 3 ori pe zi în primele 4 săptămâni. Cantitatea de apă nu va fi foarte mare în acest caz. Bineînțeles, trebuie să ne coordonăm eforturile și în funcție de condițiile meteorologice și poziționarea gazonului: cel de la soare este udat mai mult decât cel poziționat la umbră. 

Când irigăm suprafețele de gazon?

Un alt factor deosebit de important în irigarea gazonului este momentul și frecvența cu care facem această operațiune. 

Gazonul se iriga dimineața devreme, sau după-amiaza târziu, înainte de lăsarea serii. În mijlocul zilei atunci când soarele este foarte puternic nu este indicată irigarea gazonului, apa evaporându-se înainte sa ajungă la rădăcini să hrănească efectiv planta.

În principiu gazonul se irigă aproximativ o dată la 2 zile, doar în momentul însămânțării poate fi necesară irigarea zilnică. Chiar și așa, trebuie să observi în permanență gazonul. Dacă vezi bălți înseamnă ca este irigat în exces și trebuie să oprești acest proces pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Pe de altă parte, dacă rămân urme de pași pe gazon, sau observi zone unde este îngălbenit, uscat, aceasta înseamnă ca este deshidratat. 

Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este recomandată folosirea unui sistem de irigații. Astfel vei putea stabili cu ușurință un program de irigare perfect pentru gazonul tău. Mai mult decât atât el va fi irigat uniform, iar în cazul în care folosești și automatizare nici nu vei simți că trebuie udată grădina. De fapt, poți pleca liniștit și în concediu iar programul de irigare inteligentă să funcționeze pe autopilot. 

La “Ai cu ce”, suntem aici pentru a te ajuta să alegi cele mai bune soluții. Intră acum în legătură cu noi și hai să vedem ce sistem de irigații se potrivește cel mai bine grădinii tale!

Articolul anterior: Piscinele supraterane - avantaje și accesorii de întreținere
Următorul articol: Ce avantaje ai dacă folosești un sistem de irigații agricol?

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 435): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid