White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
sisteme, irigare, solutii, complete

Viitorul agriculturii: soluții inteligente de irigare

Grădinăritul este una dintre acele pasiuni care, cel mai probabil, nu se va demoda niciodată. Bucuria și mândria oferită de creșterea și îngrijirea propriei tale grădini este un sentiment pe care îți dorești să îl cultivi cu drag și grijă, exact la fel cum faci și cu plantele tale.

Fie că dispui de un spațiu generos care îți permite apoi comercializarea legumelor, ori doar dorești să te asiguri că ai mereu cele mai proaspete preparate pe masă, fie că iubești florile și plantele ornamentale și te înconjori de ele din abundență ori îți place simplitatea elegantă oferită de un gazon perfect și un gard viu ireproșabil, toate se nasc și trăiesc cu ajutorul apei. Felul în care alegi să le hrănești va determina calitatea și trăinicia vieții plantelor și, implicit, a grădinii tale. Alege sistemele de irigație potrivite nevoilor tale, iar grădinăritul va deveni o pasiune încă și mai mare!

De ce instalarea unui sistem de irigație este soluția ideală pentru grădina ta?

Există numeroase motive pentru care sistemele de irigație devin o alegere tot mai des întâlnită, în detrimentul variantei clasice, manuale:

 • Programarea sesiunilor de udare – anumite culturi au nevoie de udări la intervale de timp regulate sau în anumite momente ale zilei, lucru care poate deveni greu de gestionat dacă această acțiune depinde mereu de o persoană; 
 • Își fac treaba și în lipsa ta – grădina ta ar trebui să primească aceeași atenție și îngrijire chiar și atunci când ești plecat cu familia în vacanță sau în delegații. Sistemele de irigație inteligente își fac treaba cel puțin la fel de bine și în lipsa ta. Nici nu trebuie să le spui că vei lipsi!
 • Uniformitatea udării – cheia maximizării eforturilor de irigație stă în uniformitate, lucru destul de greu de realizat atunci când udarea se face manual. Sistemele de irigație asigură cantitatea optimă de apă la rădăcina fiecărei plante, evitând uscarea acestora, dar și înecarea lor;
 • Folosirea apei în mod economic – sistemele de irigație sunt soluții inteligente, care iau decizii bune nu doar pentru cultura ta, dar și pentru tine. Nu doar că folosesc apa în mod optim, fără a face risipă, dar nu pornesc în timpul sezonului ploios și pot fi folosite noaptea, pentru evitarea pierderilor prin evaporare, datorate căldurii excesive;
 • Împrospătarea aerului și răcorirea solului – udarea grădinii cu ajutorul unor sisteme de irigație îți poate aduce un plus de sănătate și ție și familiei tale, nu doar grădinii și asta deoarece câteva zeci de minute de irigare vor împrospăta aerul și vor reține praful. Mai mult decât atât, răcorirea periodică a solului va preveni apariția îmbolnăvirilor micotice care îți pot afecta cultura;
 • Mână de lucru economică – cu cât suprafața este mai mare, cu atât timpul petrecut de unul sau mai mulți oameni pentru udarea ei este mai mare. Sistemele de irigare le angajezi odată, apoi ele își fac treaba exemplar zi de zi, de oricâte ori pe zi este necesar;
 • Amortizarea rapidă a investiției – deși integrarea acestor tehnologii inteligente este mai costisitoare decât folosirea celor clasice, costurile se amortizează într-un interval destul de scurt datorită economiei de apă pe care o fac, datorită optimizării felului de udare și a economiei de timp (sau bani) pentru folosirea unor mâini de lucru.

irigare, sisteme, complete

Care sunt sistemele de irigație potrivite pentru grădina ta?

În funcție de dimensiunea grădinii și a culturii, poți opta pentru instalarea unor sisteme de irigație prin aspersie sau prin picurare.

 • Sistemele de irigație prin aspersie acționează asupra culturii asemeni precipitațiilor. Ele sunt formate din conducte de irigare și aspersoare care împrăștie apa deasupra solului, cu picături mici și presiune mare, ca și când ar ploua și sunt indicate, cu precădere, pentru udarea gazonului și a altor spații verzi. Pot acoperi cu ușurință suprafețe mari, modul de distribuire al apei este mult mai economic decât în cazul udării cu furtunul și întregul proces poate fi automatizat.      
 • Sistemele de irigație prin picurare oferă o eficiență chiar și mai mare decât cele prin aspersie. Prin instalarea unor furtune care duc apa direct la rădăcina plantei, ele vor utiliza doar cantitatea necesară, reducând simțitor consumul de apă, dar și cel de energie electrică, și asta deoarece lucrează la presiuni mult mai mici. Mai mult decât atât, cantitatea de apă pierdută prin evaporare va fi și ea mult redusă. Acest tip de sistem de irigație este potrivit pentru udarea plantelor ornamentale, a gardului viu, a jardinierelor, a grădinilor de legume, indiferent de dimensiunea lor, precum și a pomilor fructiferi și a viței de vie.

  Am povestit mai în detaliu într-un articol de blog separat care sunt beneficiile și principiile de funcționare ale fiecărui sistem în parte, în așa fel încât tu să poți face alegerea optimă pentru tine și grădina ta.

  Fiecare dintre aceste tipuri de sisteme de irigație poate fi astăzi unul inteligent. Dacă te întrebi ce înseamnă aceasta, ei bine află că există sisteme de programare și automatizare a procesului astfel încât totul să funcționeze la randament maxim, chiar și fără intervenție umană. Ai ales programul dorit și gata! Mai mult, este posibilă chiar și programarea de la distanță a acestora, prin aplicații mobile instalate pe telefon, beneficiind astfel de toate avantajele celor mai noi tehnologii.  

  sisteme, irigare, complete

  Irigarea corespunzătoare a grădinii este vitală, deoarece ea influențează întreg procesul de cultivare al plantelor, de la pregătirea solului, la însămânțare, la utilizarea îngrășămintelor și până la creșterea propriu-zisă a plantei. Cu ajutorul unui sistem de irigare potrivit pentru grădina ta te asiguri că oferi plantelor cantitatea optimă de apă la timpul potrivit și în dozajul potrivit, într-o manieră sigură, inteligentă și foarte comodă pentru tine. Nu trebuie să îți mai faci griji că nu ai udat uniform cultura sau că nu ai pe cine ruga să se ocupe de asta cât ești plecat în vacanță. Dacă tu iei cea mai bună decizie în alegerea sistemului de irigare, el cu siguranță va lua cele mai bune decizii în îngrijirea grădinii tale.

  Dacă încă nu Ai Cu Ce să oferi grădinii tale tratamentul pe care îl merită sau dacă a venit vremea unui upgrade inteligent și automatizat, aruncă o privire pe oferta noastră de sisteme de irigații rezidențiale și hai să povestim. Împreună vom alege varianta optimă pentru bunăstarea și longevitatea grădinii tale.

  Articolul anterior: Încălzirea cu panouri radiante
  Următorul articol: Alege șemineul potrivit pentru casa ta!

  Lasă un comentariu

  Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

  * Câmpuri obligatorii

  Liquid error (layout/theme line 435): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid