White Christmas la AiCuCe! Ai până la 60% REDUCERE la produsele tale preferate! Vezi oferte
Vezi conținut
capsuni, folie, mulcire, toamna, recolta, plantare

Plantarea căpșunilor toamna

Cum să nu iubești căpșunile? Cu forma lor care îți merge la inimă, cu gustul dulce și cărnos, parfumate, pline de vitamine și nutrienți, delicioase în sucuri, gemuri, salate și deserturi și cu nenumărate beneficii în menținerea unui stil de viață sănătos, căpșunile sunt fructele pe care mai orice gospodar își dorește să le aibă la îndemână, indiferent de sezon. Vestea bună este că ele pot fi fi plantate în aproape orice moment al anului, atâta vreme cât ținem de cont de câteva aspecte esențiale. Vestea chiar și mai bună este că în felul acesta vom avea propria cultură de căpșuni cărnoase și sănătoase de care să ne bucurăm întregul an!

Toamna este unul dintre momentele propice pentru plantarea căpșunilor, însă, pentru ca acest demers să fie un succes, trebuie să avem în vedere câteva aspecte, precum pregătirea solului, alegerea soiului potrivit pentru plantare, îngrijirea și protejarea culturii pe timp de iarnă, precum și prevenirea expunerii la o serie de riscuri.

Când plantăm căpșunii?

Perioada optimă pentru plantare de toamnă este între finalul lunii august și prima jumătate a lunii octombrie. Dacă plantarea se face până în 10-15 octombrie, există timp suficient ca plantele să prindă rădăcină și să ierneze corespunzător. Dacă toamna este lungă și caldă și nu există risc de îngheț prematur, plantarea se poate face și puțin mai târziu. Totuși, unii cultivatori aleg să planteze spre sfârșitul toamnei, supunând astfel cultura fenomenului descălțării și înghețului. Căpșunile plantate toamna pornesc mult mai ușor în vegetație, beneficiază de precipitațiile din timpul iernii, plus că muncile agricole sunt mai reduse toamna, prin urmare căpșunile pot primi toată atenția noastră!

Ce soiuri de căpșuni plantăm toamna?

Plantarea căpșunilor toamna garantează o recoltă mai bogată, cu plante mai sănătoase și mai viguroase. Pentru aceasta, este recomandat să se folosească doar plante proaspete, provenite direct din pepinieră și nu din material păstrat la rece un timp îndelungat. În felul acesta, amidonul din plantă rămâne intact, iar calitatea plantei va fi una superioară. Plantele frigo, recoltate primăvara devreme și ținute 8-10 luni în camere frigorifice sunt mai potrivite pentru a fi plantate primăvara, mai ales că producția are loc la 6-8 săptămâni de la plantare, ceea ce ar însemna în toiul iernii.

Cum pregătim solul pentru plantare?

Căpșunii preferă solurile ușoare, aerisite, fără exces de umiditate și bogate în humus. Solul se fertilizează cu compost sau gunoi de grajd bine descompus. În mod ideal, terenul ar trebui să fie amplasat lângă o sursă de apă, pentru a putea fi irigat. Mulcirea solului cu o folie corespunzătoare culturii este un alt principiu fundamental pentru a avea rezultatele dorite.

capsuni, folie, mulcire, toamna, recolta, plantare

Buruienile au efect nociv asupra culturii, iar fermierii apelează la diverse metode pentru stârpirea acestora, de la smulgere și chiar ardere, până la mulcire, tehnologie relativ nouă în România, dar cu efecte garantate. În plus, este foarte ușor de folosit și rezistentă în timp. Folia se aplică înainte de plantare, de preferat alături de un sistem de irigație, deoarece căpșunile au nevoie de multă apă. Pe site-ul nostru poți găsi combinația perfectă pentru cultura ta de căpșuni.

Cum se face plantarea? 

Stolonii de căpșuni se plantează în rânduri simple, la 20-25 cm unul de celălalt. Dacă se plantează mai multe rânduri, distanța minimă între ele trebuie să fie de 35 cm. Rădăcinile căpșunilor sunt sensibile, astfel că este nevoie de atenție suplimentară la plantarea lor, în gropi de 10-15 cm adâncime, în jurul cărora se strânge apoi pământul cu grijă și se tasează. În cazul în care plantarea se face prea adânc sau prea mult deasupra solului, plantele se înrădăcinează greu și apoi se usucă. Dacă pâmântul nu se tasează corespunzător în jurul plantei, plantele nu se vor dezvolta armonios sau va apărea mucgeai pe rădăcină. Ideal este ca, înainte cu o zi, două de plantare, solul să fie irigat. În cazul plantării după o ploaie abundentă, la suprafață solul trebuie să fie uscat.

Cum îngrjim cultura pentru iernat? 

Dacă plantarea s-a realizat corespunzător, îngrijirea pe perioada rece nu necesită un mare efort din partea ta. Folia de mulcire se ocupă de buruieni și alți inamici naturali iar zăpada se va transforma într-o plapumă naturală care iarna va ține la adăpost cultura, iar primăvara îi va oferi apă. În cazul în care iarna este extrem de geroasă, o alternativă viabilă este protejarea culturii cu ajutorul unui strat de turbă, care va absorbi apa din pământ și va împiedica putrezirea rădăcinilor. Căpșunile, prin natura lor, sunt plante rezistente și autosuficiente, deci odată ce le instalezi în mediul propice și le oferi cele necesare la plantare, mai departe nu îți rămâne decât să aștepți primele fructe culese și savurate din grădina ta.

Când mâncăm căpșuni? 

Culturile de toamnă beneficiază de precipitațiile acumulate pe timpul iernii, iar primăvara pornesc procesul de vegetație rapid, odată cu încălzirea vremii. Astfel că, în cazul în care plantarea a fost făcută corespunzător iar condițiile meteo conlucrează și ele, dacă plantele au fost viguroase și îngrășământul bun, ai toate șansele ca la finalul primăverii să te bucuri de primele căpșuni din propria ta cultură!

capsuni, folie, mulcire, toamna, recolta, plantare

În cazul în care primăvara observăm că plantele nu s-au dezvoltat bine, recolta se sacrifică, adică florile trebuie rupte pentru a împiedica producția și a stimula dezvoltarea corespunzătoare a rădăcinilor. Cu toate acestea, trebuie să te aștepți la o producție maximă abia la un an de la plantare.

Căpșunile au o foarte bună plasticitate ecologică și pot fi plantate într-un areal geografic divers, precum și aproape în orice sezon. Îngrijirea lor nu este dificilă și costisitoare, prin urmare ai toate șansele să te bucuri de propria ta cultură. În cazul în care ai nevoie de îndrumare sau de răspunsuri la anumite situații de care te-ai lovit, nu uita că echipa Ai cu ce? îți stă cu drag și bucurie la dispoziție pentru ca experiențele tale de grădinărit să fie cele mai reușite!

Articolul anterior: Alege șemineul potrivit pentru casa ta!
Următorul articol: Avantajele unei minipiscine cu hidromasaj la tine acasă

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a apărea

* Câmpuri obligatorii

Liquid error (layout/theme line 435): Could not find asset snippets/scm-currency.liquid